[영어회화 필수패턴 #26] "That's why ~": 그래서 ~이다

[영어회화 필수패턴 #26] "That's why ~": 그래서 ~이다

- 구조
That's why + 동사: 그래서 ~이다, 이런 이유로 ~이다

- 예시
I was late for work this morning. That's why I missed the meeting. (오늘 아침 출근길에 늦었어요. 그래서 회의를 놓쳤어요.)
She didn't want to go to the party. That's why she stayed home. (그녀는 파티에 가고 싶지 않았어요. 그래서 집에 봤어요.)
I studied hard for the exam. That's why I got a good grade. (시험을 위해 열심히 공부했어요. 그래서 좋은 성적을 받았어요.)

- 핵심표현
That's why: 그래서, 이런 이유로
was late for work: 출근길에 늦었다
missed the meeting: 회의를 놓쳤다
didn't want to go to the party: 파티에 가고 싶지 않았다
stayed home: 집에 봤다
studied hard for the exam: 시험을 위해 열심히 공부했다
got a good grade: 좋은 성적을 받았다
work: 일
party: 파티
exam: 시험
grade: 성적

- 주의점
**"That's why ~"**는 이전에 언급된 내용의 이유를 설명할 때 사용됩니다.
원인과 결과의 관계를 명확하게 나타낼 때 사용됩니다.

- 활용

ㅇ 이유를 설명할 때
I couldn't finish my work on time. That's why I'm staying late tonight. (시간 내에 업무를 마칠 수 없었어요. 그래서 오늘 밤 늦게까지 남아야 해요.)
She was angry with me. That's why she didn't talk to me. (그녀는 나에게 화가 났어요. 그래서 나에게 말을 걸지 않았어요.)
I didn't take the train. That's why I was late for school. (기차를 타지 않았어요. 그래서 학교에 늦었어요.)

ㅇ 결과를 예상할 때
The sky is dark. That's why it's going to rain. (하늘이 어두워요. 그래서 비가 올 것 같아요.)
The traffic is heavy. That's why it's going to take a long time to get home. (교통량이 많아요. 그래서 집에 돌아가는 데 오랜 시간이 걸릴 것 같아요.)
She's been studying all night. That's why she's so tired. (그녀는 밤새 공부했어요. 그래서 너무 피곤해요.)

ㅇ 동의나 지지를 표현할 때
I think we should cancel the meeting. That's why I agree with your suggestion. (회의를 취소해야 한다고 생각합니다. 그래서 당신의 제안에 동의합니다.)
I like this new restaurant. That's why I agree with you. (이 새로운 레스토랑이 좋아요. 그래서 당신의 의견에 동의합니다.)
I'm not sure what to do next. That's why I agree with your idea. (다음에 뭐 해야 할지 모르겠어요. 그래서 당신의 아이디어에 동의합니다.)

- 팁
"That's why ~" 패턴을 사용하여 다양한 상황에서 이전에 언급된 내용의 이유, 원인과 결과의 관계, 결과 예상, 동의나 지지를 표현할 수 있습니다.